Σώθηκαν οι μικροί πελαργοί χάρη στη θυσία της μητέρας τους.

2011-07-16 11:05

Την Τετάρτη 13-7-20141 το απόγευμα στο χωριό μας συνέβη ένα συγκινητικό και συνάμα τραγικό γεγονός. Ένας θηλυκός πελαργός βρέθηκε νεκρός στον περίβολο της εκκλησίας. Συγκεκριμένα στον τρούλο του καμπαναριού υπάρχει επί σειρά ετών φωλιά για πελαργούς. Την φετινή φουρνιά όμως την περίμενε ένα τραγικό γεγονός. Το θηλυκό της οικογένειας λοιπόν, πλησιάζοντας στη φωλιά έπεσε νεκρό, έχοντας τροφή για τα μικρά του στο ράμφος του. Πηγαίνοντας εκεί λοιπόν, διαπίστωσα ότι στο ράμφος του είχε ως τροφή για τα μικρά αρουραίους. Θεωρώ απίθανο να πνίγηκε από την τροφή διότι ήταν ένας ενήλικος πελαργός, πράγμα που σημαίνει ότι διέθετε εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Θεωρώ ως αίτιο του θανάτου του τους αρουραίους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ήδη νεκροί από ποντικοφάρμακο. Αυτό που ενισχύει το συλλογισμό μου είναι ο αυξημένος αριθμός αρουραίων τα τελευταία χρόνια στις καλλιέργειες, η εξόντωση των οποίων συνήθως γίνεται με την χρήση ποντικοφάρμακου. Αυτό το διάστημα, από το σημείο τροφοληψείας, μέχρι και τη φωλιά, αποδείχθηκε μοιραίο για τον άτυχο πελαργό. Το θετικό της όλης υπόθεσης ήταν ότι τελικά ο πελαργός δεν πρόλαβε ή δεν θέλησε να ταΐσει τα μικρά του, προλαμβάνοντας έτσι τουλάχιστον τον χαμό και των μικρών. 

Προκειμένου να διευθετηθεί η επιβίωση των μικρών πελαργών, εγώ και άλλοι συγχωριανοί μου, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτας, κύριο Κωνσταντίνο Μπέλλο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως αύριο θα γίνει μια οργανωμένη επιχείρηση με τη συνεργασία της πυροσβεστικής για την διάσωση και την μεταφορά των μικρών πελαργών στο εξειδικευμένο Κέντρο Αγρίων Ζώων της Αίγινας. 

https://kynhgotopos.blogspot.com/2011/07/blog-post_13.html