Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου – Κολομόδια Άρτας

2010-06-03 13:35

 

Πανήγυρης 8 Σεπτεμβρίου  

 

Μια γενική περιγραφή για το πώς κατασκευάστηκε ο Ναός του χωριού μας, του οποίου η ανέγερση οφείλεται σε ένα θαύμα σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι του χωριού περί το 1960  -όπως περιγράφει μια γιαγιά του χωριού που έζησε τα γεγονότα-  αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία μιας και δεν υπήρχε άλλη. Άρχισαν λοιπόν να συγκεντρώνουν υλικά (πέτρα) στο χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί αυτή.

Κάποιοι κάτοικοι όμως (κυρίως προύχοντες του χωριού) δεν συμφωνούσαν με την ονοματοδοσία της εκκλησίας και ήθελαν να της δώσουν το δικό τους για ευνόητους λόγους, καθυστερώντας έτσι τις εργασίες.

Μια μέρα λοιπόν καθώς έπαιζαν τα παιδία στον χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένες οι πέτρες είδαν μια λάμψη να ξεπετάγεται πίσω από το σωρό και έτρεξαν γεμάτα περιέργεια να δουν τι την είχε προκαλέσει.

Φτάνοντας εκεί η λάμψη είχε σταματήσει και πάνω σε έναν λίθο είχε σχηματιστεί ευκρινέστατα η σιλουέτα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκαλιά της.

Επρόκειτο λοιπόν για θαύμα που ανάγκασε όλους τους συγχωριανούς να παραμερίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, βοηθώντας όλοι μαζί για την  κατασκευή της εκκλησίας σε πυρετώδεις ρυθμούς .

Οι εργασίες άρχισαν το 1960 και μετά από δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν. Η εκκλησία πήρε το όνομα της, από την απεικόνιση στην πέτρα και ονομάστηκε η Γέννησης της Θεοτόκου. Η πέτρα που απεικονίζει τη σιλουέτα της Παναγίας τοποθετήθηκε στο εσωτερικό της κοντά στην δεξιά είσοδο του Ιερού. Η πέτρα αυτή υπάρχει ακόμη και σήμερα και μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί της εκκλησιά μας για να την παρατηρήσει από κοντά.

Παρακάτω παραθέτουμε μια φωτογραφία της εποχής που παρά το πέρασμα του χρόνου είναι αρκετά ευκρινής.